vineri, 18 martie 2011

Lucruri Esentiale Invatate Pas cu Pas Despre Viata

In seara aceasta , am purtat o conversatie cu un prieten bun , despre dragostea noastra comuna si anume Psihologia. El mi-a pus diferite intrebari la care a trebuit sa argumentez raspunsul , mi-a dat afirmatii pe care a trebuit sa le comentez  si tot asa . Mai jos sunt intrebarile / afirmatiile si raspunsurile corecte + explicatii.

1) Pe care din cele doua persoane ai alege: O persoana care tot timpul te lauda si iti zice numai de bine , cum ca esti bine asa cum esti si ca nu trebuie sa schimbi nimic , sau o persoana care te critica mereu , indiferent de situatie sau de ceea ce faci sau zici.

Raspuns: La inceput , ar putea parea ciudat , dar alegerea corecta este persoana care te critica.Fiecare om primeste criticile in mod diferit , unii reactioneaza foarte bine si le accepta , altii fac o scena din orice , asta depinde de caracterul fiecarui om. Sa ne gandim , daca am primi mereu numai laude , am ajunge sa ne-o luam in cap asa cum multi , de altfel fac , uneori si fara sa fie laudati sau bagati in seama prea mult.Deci , cu cat esti mai mult in centrul atentiei si cu cat esti laudat mai mult , cu atat devii mai plin de tine , mai ingamfat , incepi sa iti pierzi simtul realitatii si sa crezi ca tot ce faci este bine , poti ajunge chiar un narcisist tipic.Este bine sa primesti criticile cu zambetul pe buze , chiar si atunci cand te deranjeaza foarte tare si sa ai grija cum reactionezi , pentru ca din acestea vei invata , in niciun caz din laude.Daca vrei sa fi respectat , sa ajungi un om mai bun , atunci accepta criticile , afla ce le-a provocat , de unde vin si incearca sa le repari .

2)Daca ai avea doi prieteni: Unul pe care il cunosti de foarte multa vreme , dar cu care te-ai cam certat in ultima perioada din mai multe motive si Un alt prieten pe care l-ai cunoscut de curand , cu care ai vorbit foarte mult si cu care te intelegi foarte bine , pe care l-ai alege?

Raspuns: La unii , poate fi o chestie de moment.Multi ar alege prietenul recent cu care te intelegi perfect , pentru ca e important sa te simti bine.Dar trebuie sa te gandesti ca , cu prietenul acela vechi cu care te-ai certat te-ai simtit bine o periaoda foarte lunga de timp pana la acea cearta si ca acest prieten nou poate disparea la fel de repede pe cat a aparut.Este de preferat sa incerci sa repari relatia cu prietenul vechi , pentru ca pana la urma , cu el ai cele mai multe amintiri , frumoase dar si neplacute ( acestea poate te-au facut mai puternic).O prietenie de lunga durata este ceva ce nu multi au , ceva ce se capata foarte greu si se mentine la fel de greu , dar care , din nefericire , se poate pierde destul de usor.Un prieten nou...acum vine..acum poate pleca..amintiri multe cu el nu prea ai si cu siguranta nu sunt la fel de placute.

3) Cum ai defini un om prost?

Raspunsul clasic: Un om cu o cultura generala redusa , care nu prea stie ce zice , care face glume proaste , care nu se poate adapta , care este indepartat de cei din jur etc etc.

Raspunsul real : Un om prost nu este un om care nu are nimic in cap.Este un om care nu a reusit sa invete din propriile greseli , sa inteleaga lucrurile din jurul lui.De ce nu a invatat din propriile greseli? Un om nu invata din propriile greseli atunci cand crede ca el e prea bun , ca nu greseste . De ce se crede prea bun? Pentru ca asa ii zic cei din jur.De ce ii spun prietenii din jur asta? Pentru ca le e teama ca poate reactiona urat , ca este incapatanat sau capos , nervos sau mai impulsiv.De ce un om este mai impulsiv? Deoarece tine foarte multe lucruri in el , lucruri pe care nu a avut ocazia sa le spuna , nu a avut sansa sa le elibereze , iar cand se iveste o ocazie reactioneaza intr-un mod mai neplacut.De ce nu are ocazia sa se elibereze? Pentru ca circumstantele nu ii permit , stie ca ar putea fi indepartat.De ce nu ii permit circumstantele? Pentru ca oamenii din jur te judeca foarte repede si cand considera ca nu esti GOOD ENOUGH te indeparteaza.De ce te indeparteaza? Cum spuneam , pentru ca asa sunt unii oameni , cand nu le convine ceva , cand considera ca nu esti destul de bun sau ca reactionezi nepotrivit , indiferent de motiv , te indeparteaza.
Acum sa vedem unde am ajuns.Am pornit de la intrebarea: Cum definesti un om prost? Si am ajuns la concluzia ca un om reactioneaza asa din cauza persoanelor din jurul lui de catre care este influentat gresit.Pentru ca asa sunt oamenii si el nu poate invata din propriile greseli pentru ca celor din jur le este frica de reactia lui.Si incepe sa faca mai multe greseli , ajungand un prost.Un om nu e prost din vina lui . ci din cauza imprejurimilor.

4)Explica semnificatia urmatoarei afirmatii: "Vrei sa traiesti cum se cuvine? Invata mai intai sa mori."

Raspuns: Aceasta afirmatie se "comenteaza" incepand cu sfarsitul si anume :"Invata mai intai sa mori". De cand ne nastem , auzim , citim , ni se spune ca vom muri.Deci intr-un fel , ne nastem ca sa murim.Este un fapt stiut de toata lumea si nu cred ca mai socheaza pe cineva.Fiecare om trebuie sa accepte gandul ca intr-o buna zi , insorita sau nu , ploioasa sau nu , viata sa va lua sfarsit.Trebuie sa se obisnuiasca cu ideea si sa nu faca din tantar armasar.Daca vrei sa traiesti asa cum se cuvine , este bine sa constientizezi acest lucru si sa te bucuri de viata , oricat de lunga sau scurta ar fi , sa te distrezi , sa iti ajuti apropiatii ,  sa iubesti , sa urasti , sa simti viata din toate punctele de vedere , placute si neplacute.Sa realizezi ca moartea reprezinta trecerea la un alt nivel , in alta dimensiune si daca reusesti sa traiesti cu aceasta idee , atunci vei putea trai asa cum se cuvine si asa cum ar trebui sa traiasca toti oamenii.

5)Ce este constiinta?

Raspuns: A fi constient , inseamna sa stii ce faci ,  sa recunosti lucrurile din jurul tau si sa poti face diferenta dintre ce este bine si ce este rau ca intr-un final sa poti alege fara nicio ezitare , binele.

6) Ce este modestia?

Raspuns: Modestia , reprezinta baza piramidei.Este , intr-un fel , punctul de plecare.Asa cum a zis si prietenul meu , reprezinta " fundatia solida a tuturor virtutilor".Sa iti cunosti capacitatile , dar sa fi constient ca exista pe lumea asta persoane la fel de capabile sau de talentate , sau poate chiar si mai pline de dar.Sa iti cunosti limitele , sa le apreciezi dar sa nu le expui excesiv si atunci cand nu trebuie si cum nu trebuie.

7)Ce este un om superior?

Raspuns: Un om superior nu este neaparat un om care le stie pe toate ( stim cu totii ca nimeni nu poate cunoaste toate misterele lumii si toate detaliile vietii ) , nu este un om cu un IQ fff ridicat.Este un om care stie sa deosebeasca binele de rau si sa aleaga binele , care este in stare sa isi creeze niste limite pe care sa nu le depaseasca , sa isi cunoasca capacitatile dar nu faca abuz de ele.Este o persoana care stie sa se ajute in primul rand pe sine , pentru ca mai apoi sa fie capabil sa ii ajute si pe ceilalti.Un om care stie sa iubeasca , care stie sa isi faca ordine in sentimente si in gandire.Persoana care " actioneaza inainte de a vorbi , iar apoi vorbeste in conformitate cu actiunile sale".Gandeste , apoi vorbeste/face.
Un om superior nu este o persoana plina cu bani , super popular si cu un corp perfect.NU!

8) Cine crezi ca este stapanul universului? ( nu ceva stiintific , universul ca o hiperbola)

Raspuns: "Cel care este stapanul mintii sale este stapanul universului". Daca esti capabil sa iti controlezi mintea , in sensul bun , si sa fi constient de actiunile tale , sa stii sa iti organizezi viata , timpul , ideile , sentimentele si toate detaliile din viata ta , atunci inseamna ca esti stapanul universului.Aici sunt mai multe teorii , dar dupa mine , aceasta este cea mai apropiata de adevar.

9) Vine mama ta la tine si iti spune: Trebuie sa iti faci temele! Dupa , vine tatal tau si iti spune: Ar fi bine sa iti faci temele.Pe cine ai asculta?

Raspuns: Eu l-as asculta pe tata.De ce? Pentru ca el nu da un ordin asa cum face mama , ci imi face o sugestie , imi da un sfat , pe care il primesc cu mai multe caldura . TREBUIE suna mai mult a porunca , a ordin , iar cand iti este spus asa ceva , ai tendinta sa faci tocmai pe dos , in timp ce un sfat este primit mult mai bine.

10) Ai o problema.Vrei sa o rezolvi sau incerci sa o rezolvi?

Raspuns: Vreau sa o rezolv.Daca zic ca incerc sa o rezolv , inseamna ca nu sunt destul de determinata sa rezolv acea problema si sansele scad considerabil sa o rezolv.Daca zic ca vreau , ma automotivez si intr-un final , voi rezolva acea problema , mai greu sau mai usor , depinzand de situatie.

11) Comenteaza afirmatia: "Inteleptii si ignorantii nu se schimba"

Raspuns: Inteleptii nu se schimba pentru ca considera ca sunt perfecti , ca le stiu pe toate , deci in consecinta cred de cuviinta ca nu au ce schimba.Ignorantii - nu le pasa de lucrurile din jurul lor , le este indiferent , deci nu vad rostul unei schimbari.Ce sa schimbe pana la urma?


Cam asta ar fi , momentan.Sper ca ajuta:) 

Ps: Try and pay attention to all the details in your life , you never know!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu